"We belong to God and to Him we shall return. "

by - November 12, 2018


9 November 2018 ; Jumaat
Assalamualaikum wbt
Who ever read this (especially for Muslim) , Ain nak mohon sedekahkan Al Fatihah buat arwah Tokwan Ain yg telah kembali kepada Sang Pencipta pada Jumaat yg lepas.

I keep saying to myself to be prepare and never cry when Wan meninggal. Hati ni Wallahi redha sangat, bahagia sebab arwah pergi jari Jumaat ; 1 Rabiulawal. Alhamdulillah syukur Allah.

Masatu tengah rehat. Kebetulan rehat jam 6 ptg. Masa 6.10 ptg mcm tu dpt whatsapp dari group family bgtau wan dah takda. Terus call abah tanya betul ke, then abah cakap abah pun baru sampai rumah, betul la kot abah cakap. Then macam dah boleh terima sebenaqnya cuma terkilan siiiiiikiiitt je. Sebab selalu doa nak ada dekat sisi wan masa wan nak pergi. Tapi takpe lah. Mungkin arwah taknak anak cucu dia sedih la kot. At least Mak & Mak Long ada dekat sisi arwah sebelum arwah pegi.

Terus bgtau SV ckp nak balik sambil nangis2 ni. Alaaaahhh keluar jugak ish. And the whole journey nak balik kerja sambil bawak motor ni menangis la aku dah la tengah hujan. Even dkt traffic light siap bersedu2 lagi. Nasib tengah hujan..

Hujan,  Jumaat,  what a good day :)

Masa sampai rumah dah siap bertutup dah wan. Siapa ntah selak kain yg tutup muka wan tu. Tenangnya. Mcam tengah tidur ❤️

After maghrib, bergilir2 la baca yassin semua. Cousin dah cium2 arwah. I was insisted cakap esok la. Harini kalau cium mesti menangis. No no. Baca je Yassin. But i hold your hand, usap2. Sebab tangan ni yang bagi duit belanja jugak masa belajar diploma degree. Salam yg dicium everytime nak balik Permatang Pauh and Puncak Alam. And kalau cuti sem tak kerja tangan ni yang picit2 kaki,  tangan wan. I will miss that. Even mengeluh jugak kadang2. But i had a good quality time. We are having a chit chat.

Sabtu,  10 November 2018

After subuh, sambung lagi baca Yassin.  Masa ni dah start sebak sebab tahu harini last tengok jasad Arwah. Lepasni dah takde dah. Even gambar. Kena korek balik album lama.... Lepas 1st rounr baca Yassin i decided to kiss your forehead. Lama jugak sampai rasa air dah bergenang then i stop.

Second kiss dalam pukul 10 pagi mcm tu before nak dimandikan. I kissed Dahi pipi kiri kanan. For the very very last time. Lepasni dah takde. Takde yg sama.

Masa nak dikhafankan, deme panggil J semua cucu2 anak menantu tengok arwah utk kali terakhir and i did it! Wan, kami tak menangis. Kami senyum tengok semua lancar. Alhamdulillah. Terbayang lagi sekarang wajah wan sebelum ditutup. Siap berserban. Hensemnya wan. They askas whoever nak cium wan untk kali yg terakhir. Ramai jugak cium tp I tak cium sebab i taknak menangis dah. Dari proses khafan sampai ke keranda kami tengok. Cuma ke liang lahad tak berpeluang. Nanti kami pegi okay 😊

Wan,
Malam ni rumah dah kosong. Semua dah balik rumah masing2. Abah dgn Mak teman tok malam ni. Nanti lepas tok dah okay sikit, tok tidur dengan kami tau. Dalam bilik kami. Takpe jangan risau. Semua nak jaga tok. Nanti tok gilir2 tidur rumah anak2 wan okay.

P/s, Wan. Bantal terakhir yang wan tidur tu kami ambil okay 😘 Terima kasih

Alhamdulillah syukur for the past 23 years old, I ada pengalaman kenal tokwan, boleh bersembang, boleh bergelak. Sebab belah mak tokwan memang dah takde since arwah tokki meninggal a few days before i lahir. Gonna miss all you empty messages, missed call. Sebab my name paling atas sekali dalam phone arwah so selalu tertekan my name if nak call org lain haha cuteeee!

Shaari bin Khlijah
15 jan 1937 - 9 Nov 2018
Al Fatihah

Psttt
Putra, wan dah takde tau. Mummy harap golongan kera yang dtg byk2 tadi ada awak dkt situ. Mummy rindu gila dkt awak. Awak jaga diri okay. Mummy tau, masa awak lari masuk hutan haritu wan sedihh sangat2. Takpe awak mesti dah besar sekarang.

You May Also Like

0 comments

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤