Monday, 29 August 2016

Eh ini bukan entry ceramah agama, Sungguh! Kalau tak percaya cuba baca

Assalamualaikum wbt and hi geng!

Tetiba diri ni rasa terpanggil nak menaip sesuatu yang agak serius mungkin? Nak baca teruskan. Kalau taknak boleh click mana2 iklan Nuffnang sebelum tekan pangkah sebelah kanan atas sana. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA Kkkkkk tak tak tak.

"Tolong la Ain, hang igt lawak?"
"Eiii batak duit" ( Erk )
"ENGKO SORANG JO ADO NUFFNANG BAGAI TU KO?" (eden suko bahaso nogoghi)

Okay Ain boleh start dah kot kan.

Rasanya dalam sehari dua ni ramai jugak ustaz, ustazah laman sosial cuba membuka mata dan minda rakyat malaysia terutama yang beragama Islam pasal isu pelakon cantik manis Uqasha Senrose dah kembali buka hijab/tudung. Semua dah tahu kot. Tipu lah tak tau.

Tak tak, Aku bukan cuba nak kritik sesiapa. Tapi tetiba rasa mcm nak bagi pandangan. Ya pandangan aku ikut logik akal barangkali. Untuk aku hujah bersama ayat-ayat suci al-Quran, dan hadis , tak aku tak mahir. Aku bukan orangnya. dan aku disini bukan nak membela sesiapa mahupun menjatuhkan mana-mana pihak apatah lagi nak bukak aib mereka. Andai terrr, maafkan aku. Khilaf diri aku.

Betul tu. Islam sendiri dah menegaskan yang menutup aurat itu wajib. ya WAJIB. Jangan ada yang cuba memberi walau satu perkataan sekalipun untuk mengatakan tidak kepada yang wajib itu. Aurat ni sebenarnya sesimple-simple peraturan yang Allah tetapkan. Kenapa nak bangkang? Tak percaya. Okay. Aurat perempuan itu seluruh anggota badan kecuali muka dan tapak tangan.

" Ah, panas lah pakai labuh2 "
"Eh aku bukan ustazah pun nak pakai labuh2 macam tu"

Saudari-saudari yang saya sayang,
Pakaian yang longgar tu sebenarnya lagi selesa. Sungguh tak tipu. Tak percaya jugak? Saya cuma boleh cakap saudari kena cuba dulu. Sebab tu ada pepatah melayu ( engko memandai pepatah melayu hahaha) cakap tak cuba tak tahu, tak kenal maka tak ? Ya Cinta. Oh cinta tahu? heheheh gurau-gurau.
Allah tu tak kejam. Tak zalim macam yang awak semua bayangkan. Buktinya. Kita boleh tunjukkan aurat kita kepada mahram kita. Ayah kita, abang kandung kita, adik kandung kita dan yang mahram kita la. Senang kata yang mana halal untuk kita salam tu lah yang boleh tengok aurat kita. Tak percaya lagi yang Allah tu Maha Adil? Allah tetapkan kita berpasang-pasangan. Nak sangat tunjuk aurat kita pada ajnabi ( baca : depa yang kalau kita sentuh batal ayaq sembahyang ), saat kita bernikah dengan lelaki yang sebelum ni kita sentuh haram sekarang jadi halal. Ya itu yang berhak tengok aurat kamu.

Ya, saya faham kamu cantik dengan keadaan rambut kamu ikal mayang, panjang paras pinggang dan lain-lain. Tapi kamu kena tahu yang kamu jauuuuuuuuuuhh lagi cantik dengan keadaan kamu bertudung. Eh bertudung tak semestinya kena labuh sampai pinggang, tak boleh belit2 ikut trend era globalisasi masa kini. Kamu nak berfesyen boleh sayang-sayang saya tapi Allah mintak kita labuhkan sehingga menutup dada. Semua tu bersebab awak :) Awak suka ke lelaki tengok benda yang tak sepatutnya dorang tengok dekat awak? Tak kan. baju pun cantik-cantik belaka. Tapi lagi cantik kalau longgarkan sikit. Allahu saya pun cair. ( Engko pikir kotoq, engko busuk )

Sekarang turn hampa pulak wahai pemimpin-pemimpin sekalian.

Kalau tadi aku cakap aurat tu sesimple-simple peraturan, hampa patut bersyukur dan berbahagia sebab dalam peraturan tu Allah tetapkan aurat hampa paaaaaaaaaaling senang nak jaga. Sungguh. Tak percaya jugak? Tanya diri sendiri aurat lelaki tara mana? Pusat ke lutut ja weh. Weiiii jealousnya! Tapi kenapa susah eh nak jaga aurat sendiri? Emm.

" Alaaaaaa kitaorang main bola, baru style seluar paras paha " ( Eh tak ini contoh jangan la kome terasa T_T)
"Ala lek ah, kubur masing-masing" ( Emmmmmmmmm baik.)

Nak berseluaq pendek? Silakan takdak yang marah asalkan atas pusat bawah lutut. Takmau berbaju ? Sukahati hang la nak tayang sixpac ka eightpac ka berapa pac pun asalkan pusat sampai lutut tutup okay?

Nak lagi tak? Ke dah give up? kalau rasaa dah mcm nak hempok laptop baiklah kalian boleh pangkah dan sekali lagi jangan lupa click mana-mana iklan nuffnang yang muncul ( Dia buat hal lagiiiiii HAHAHAHAHAHAAHHA )

Korang,
saja la nak tanya kalau orang kutuk-kutuk korang, kecam-kecam korang SECARA TERBUKA. Saja la nak tanya apa korang rasa eh? Sedih ke marah ke ke takdak rasa apa?

Takdak la. Aku bukan nak back up sesiapa. Tapi kalau aku ditempat dia dan korang yang keyboard worrior ni asyik menghentam mengkritik setiap satu yang aku buat, ofkos aku pun sedih, Aku akan down. Aku pasti dia cuba jadi yg terbaik satu sebabnya dia public figure. Gila artis kot takkan la orang tak kenal. Nak puaskan hati satu-satu dari kita ni memang tak dapat la cerita dia. Masa dia berhirjah pakai tudung, cuba kasi tau aku berapa ramai yang mendoakan untuk dia berubah lebih baik dan berapa ramai yang mengkritik pemakaian dia?

"Bertudung tapi pegang-pegang lelaki, berlakon adegan yang tak sepatutnya. Baik takyah pakai tudung"
"Comfirm masuk neraka ni"

Auchhhhhhh. sakitnya.Kalau aku ditempat dia, komfem 7bulan menangis ( Amboi overnya ). Baiklah aku takmau komen lebih pasai ni. Bukan nak bela tu memang kerja dia ka apa. Tapi untuk yang ini aku serahkan bulat-bulat untuk semua fikir dan hadam balik.

Baik takyah pakai tudung?

Awak, sepatutnya awak mendoakan dia berubah untuk lebih baik. Tak semua orang boleh terima dengan dakwah sentap. Erk itu still layak panggil dakwah eh?

Comfirm masuk neraka ni!

Korang. Sebaknya nak menaip. Tinggi sangat ke kita ni nak menghukum orang? Okay lets say korang ditempat dia and sorang je yang komen cakap mcm tu. Apa korang rasa? Okay la tak payah duduk dkt tempat dia. Cuba korang upload gambar korang pegang botol arak lets say. then someone yang korang tak pernah tau kewujudan dia tetiba komen " Ish comfirm neraka ni " apa korang rasa? Eh itu contoh jangan la bendul beno pegi cuba. Mampus aku dapat saham kome sikit :') Cakap nak lepak dekat syurga sama-sama?

Rasa macam terpanjang sangat dah ni. Wei aku bukan ustazah, apatah lagi orang alim. Sungguh aku tak tipu. Kalau korang baca entry ni ala2 Ustazah Siti Nor Baiyah ke Ustazah Fatimah Syarha ke. hehehe deme tu ustazah pebret aku weh.

Yang baik-baik tu dari Allah, yang buruk semua tu memang dari aku. obviously. Aku tak tuju dekat sesiapa cuma saja nak share pandangan sendiri. Since berita ni mcm tengah hangat kan. Point dia aku just nak cakap, Benda ni terlalu biasa sebenarnya dkt Malaysia ni. Cuma tetiba gempar sikit sebab dia orang yang kita kenal. Yang anak gadis kita ramai je yang on off tu takdek pun kome nak kecoh mcm ni. Kan? Perasan tak? Ke aku sorang ja?

Hehehe baik lah awak-awak semua.
Tepuk dada tanya iman, tepuk perut tanda lapaq. Jangan lupa baca doa takut nnti kongsi pinggan dengan syaitan. hiks

- Baca tanda sayang, Jenguk tanda rindu -

Sunday, 28 August 2016

Giveaway Amsterdam by SpendaLusuh


Klik banner atas tu atau SINI

p/s : Harus la join sebab Amsterdam tu travel list paling atas tau :') Sebab taktau bila boleh pegi dpt ole-ole pun cun jugak ;) hehehehe. Bismillahirrohmanirrohim. 

5 sebab kenapa theathra menyepi

Assalamualaikum and hi geng !

Fuhhh lama tak menaip rasa awkward pada diri sendiri (Sila tepuk tangan sebab tetiba hrini blog kembali berfungsi dengan new entry!) Hee maceh pada korang yang masih sudi menyinggah tinggah jejak baca entry-entry lama. Auch rasa malu pulak dkt diri sendiri sebab tuan blog pun dah lama tak bukak blog sendiri :') Kesian kan ? Nasib awak lah blog ui!

Back to the topic.


1) Since balik dari raya haritu memang tak sentuh langsung laptop. Laptop atas meja tu ibarat hiasan untuk debu2 duduk bertenggek. Huks. Since raya? Hahahahahhaha tgok previous entry Pengsan weh! 3 July 2016 HAHAHAHAHAHA sebelum raya kot :') Punya lama tak jenguk blog sendiri. Ni kalau labah-labah anai-anai boleh masuk dah jahanam blog sebab kena gigit Ktipu.

2) Kekangan internet & Phone rosak. Nampak macam takdak kena mengenakan ? Masa phone rosak haritu memang menagih budi bicara wifi rumah je. Dah la semput. 5 minit elok 3 jam data merah frust gila! Dah phone rosak tak boleh nak buat hotspot. Tab pulak battery buathal. mintak tuka baru. Nak tuka battery gaji jahanam habis 2 minggu sebelum raya. Fuhhh rasa nak maki diri sendiri sebab boros tak hingat dunia lepastu menyesal gila.

3) Selalu balik kerja pukul 5 ptg sampai rumah 5.30 mcm tu. Memang tak lah nak bukak laptopkan. Nak ligan asar lagi nak makan lagi nak tgok tv lagi nak main dengan aisyah lagi hm hm. Malam pulak emmmm . Jap fikir nak bagi alasan apa pulak. Hahahaha. K malam kita tido awai okey

4) Idea nak menaip takdak kot kan ? Eh ada banyak tapi sebab malas la kot.

5) Lepas baca balik sah memang 1 je sebab dia. M.A.L.A.S . Maafkan kemalasan dalam diri ini yg dah tak dapat dibendung. huhu


*drumroll*


Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Alhamdulillah. 

Even mcm sedih sikit sebab corse yang minat tu tak dapat tpi still bersyukur sebab dapat tunaikan hasrat abah nak tengok anak perempuan dia yang cantik baik comel ramah, lemah lembut dan anak solehah ni ( sila muntah ) sambung degree. Still kos yang sama. Doakan degree ni perangai study last minute, tak pernah serius tu dicampak dalam tasik bukit merak. Jangan dok bawak p palam sana. Faham?

Anyone yg study PALAM ? Hye pls let me know manatau kita boleh jadi kawan realiti? Asik kawan maya ja. Hehe. Oh see you there! Cant wait ><

Emm itu je kot. Btw esok iolls dah tak kerja. hihi Hi kakyu ( Kalau kakyu baca blog kami dkt opis ) Busy kerja ke tu? Hekhek jngan rindu :*


p/s Thankyou kaksha sebb tego kita dkt insta tnya kenapa lama tak update. hehe nah entry buat kakak saya yang tersayang ni :*

- Baca tanda sayang, Jenguk tanda rindu -


Sunday, 3 July 2016

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN DARI THEATHRA

Assalamualaikum and Hi geng!

Serius kena tengah taip laju2 ni. Takdek masa dah. tadi sempat singgah beberapa tinggal jejak. Yang lain tak mampu nak balas kunjugan korang lagi.

Kalau ikut jam sekarang 2220 baju tak packing lagi. hehehe

Okay straight to the point okey?

Selaku tuan blog, Ain Athirah binti Anuar nak ucapkan selamat hari raya Aidilfitri maaf zahir dan batin. Andai kata tersalah bicara, tertaip silap. Typo lintang pukang, menyemak dekat blog korang. Buat bising dekat blog korang, Ain mintak maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki.

Halalkan GA, Segmen atau apa2 je yang korang pernah anjurkan and Ain ada join terlepas pandang syarat ke apa semua harap dihalalkan. Halalkan jugak nilai-nilai klik Nuff yang korang sumbang. Semoga Allah murahkan rezeki korang. Halalkan kalau ada yang terlepas pandang follow balik ( tolong bagitau okey? i'll follow you back ! ) Halalkan kalau ada theathra tersenarai dalam bloglist korang tapi korang takdek dlaam bloglist theathra please inform. Tau!

Doakan perjalanan pulang Ain dan family ke kampung Kemaman, Terengganu selamat pergi balik. Dipermudahkan urusan. Ain doakan jugak korang pun balik raya dengan selamat. Aminnn, Semoga Allah lindungi perjalanan kita pulang ke kampung halaman.

Dengan ini, blog theathra akan berehat selama seminggu mungkin ? hehe dengan alasan tuan nak beraya. Nanti kalau free, Ain beraya blog korang pulak. jangan lupa bancuh Ribena curlass kau maria. hehehe

Nak jemput raya rumah pun taktau bila la Ain balik rumah. hehe. kalau ada yang rindu*tetiba boleh la follow instagram Ain @athighahhhhhh lepastu korang komen je dkt mana2 gambar yang mengatakan korang datang dari blog, Ain follow laju2 terus.

Oh kisah pasal instagram lepas raya lah kita cerita eh. ( bagi yang pernah baca previous entry)

Assalamualaikum, and Pandu cermat jiwa selamat.

Haii warga terengganu, mu tunggu aku datang. heheh

Adios,
xax

Friday, 1 July 2016

Sembang-sembang Nuffnang Part 2




Huh? Tak boleh cashout lagi ? CPUV pun tak muncul lagi ?

Assalamualaikum and Hi geng!

Hahaha dialog atas tu jgn terasa pulak. Ain gurau je :(
Takpe rezeki ada dekat mana-mana. Jangan sesedih. 4 tahun jadi blogger ni percaya lah, sekali pun Ain tak pernah cashout Nuffnang. Bukan malas tapi sebab tak cukup hahahahah. Target 2016 ni dah boleh start jana pendapatan dengan Nuffnang ni. Tapi belum rezeki kan. Take yang penting usaha. Usaha dengan entry sehari satu igt cukup ? *marah diri sendiri 



Ni jumlah masa 20 June haritu check. Alhamdulillah naik jugak. Sebenarnya aku tak faham pun konsep Nuffnang ni apa. Tapi manusia ni bila nampak RM ni dia ain maciam sikit. hahahaha



Ni jumlah harini 1 July. Alhamdulillah naik lagi. 

1st Ain nak ucap terima kasih sangat-sangat untuk semua yang sudi mai klik-klik mana iklan Nuffnang yang muncul dekat blog theathra. Serius hampa memang terbaik paling baik memang baik-baik semua lah. Macm entry Sembang-sembang Nuffnang sebelum ni pun ada yang bagi feedback sangat baik. Ni lah hasil korang klik-klik tu. Thankyou tau! 

Kalau tak salah nak dapat CPUV ni korang kena ada 1000 pageviews eh sehari ? Ntah Ain pun tak tau. hehehe.

Kalau idola CPUV ni Ain memang selalu bukak blog Cik Akak . Kadang-kadang tu masa tengah down rasa mcm taknak blogging dah gigih tau bukak blog Cik Akak baca entry pasal Nuffnang. hahahahahahahha . Eh terbocor rahsia :P 

Ni janji Ain dengan diri sendiri untuk hampa pembaca dan pengklik *amboi buruknya bahasa semua. kalau caffut Nuffnang buat kali pertama nak anjurkan GA. Dah lama sebenarnya simpan hasrat tu. Nak buat GA budget rajin dok lari beli make up product cane nak buat ? 

Untuk yang baru berjinak2 dengan blog theathra ni 4 tahun blogging Ain baru sekali buat segmen bloglist. heheh lepastu malas dah. Doakan Ain kembali rajin. :P

Untuk korang yang baca lepastu macam hekelehhhhh itu pun nak cerita. Bukan banyak pun nak tunjuk. Jangan la cakap gitu, kita tunjuk sebab nak naikkan semangat diri sendiri and untuk hampa jugak. Jangan give up sikit-sikit lama-lama jadi apa anak-anak ? *tepuk dada tanya diri sendiri* 

Terima kasih buat yang sudi klik-klik mana-mana iklan yg muncul tu. Nak bagi duit raya sungguh tak mampu. InshaAllah setakat ni memang kalau Ain singgah tu memang Ain akan klik mana-mana iklan yang muncul. Geram oo tengok tu tekan jugak tu iklan-iklan tu. hehe Kadang-kadang Ain bagitau tuan blog yang Ain singgah isi tabung kadang-kadang tu tahap malas syaitonirajim Ain klik ja lepastu tak inform pun. heheh tetambah blog yang takdak Chatbox lepastu nak komen pun sila sahkan anda bukan robot haaa sudah. hahaha. Ehh tak marah aihhh.

Heheh gurau-gurau ja entry ni eh jangan terasa hati apa semua. Dont give up teman seperjuangan!

Adios,
xax

p/s : Kalau nampak iklan menari-nari tu klik lah satu pun hehe lepastu inform kita so kita boleh isi tabung awak pulak :D Thankyou muah kiri kanan khas untuk blogger perempuan. yang lelaki terima kasih nahhh. huhuhu

REZEKI 2016 l PENCARIAN BLOGSLIST SESI JULAI BY AISYHAH NYAIS

Assalamualaikum and hi geng!

Alhamdulillah sekali lagi rezeki ramadhan untuk tapak suam kuku theathra.blogspot.my
Syukur.

Kalini theathra dapat berdapat di bloglist blogger Aisyah Nyais bagi bulan july. Dapat la bertapak disana sebulan. alhamdulillah. Thankyou ecah!

Wuhuuuu.


haaa bukti. nak jelas klik SINI

Tahniah buat pemenang yang lain dan yang join. Sebab korang semua awesome tahap ntah tah. Tahnk you support sesama blogger. Eh hang pemenang ja tau bukan penganjur. Oke ain over. hehehe

Adios,
xax

P/s : Bila pulak la theathra bak buat segmen kali ke2 Zzzzz. malas oii 

Pencarian Bloglist Raya by Athirah Ismail


Klik banner tu atau SINI

Assalamualaikum and hi geng!

Kalau blogwalking kan tetiba jumpa Athirah dekat cbox blog korang, korang kena tau kita orang yang lain, berbeza. hahaha.

Semalam kot aku blogwalking lpastu singgah 1 blog ni. tetiba nampak Athirah. dalam hati " eh rasanya 1st time masuk blog ni, kenapa aku dah tinggal jejak ni? " bila tekan link tu. Oh nama sama tapi bukan dia. hahaha

jangan konfius ya anak2.

Jom support blogger
Tag : Awak , Awak , Awak
Adiox,
xax

Thursday, 30 June 2016

MakeUpSection : Function of Brush

Assalamualaikum and Hai Geng!

Haluuuu. Amboi nak raya ni kemahin keluarkan entry makeup ya Cik Ain kita ni.

hehe

So bagi yang tak tau atau nak cuba berjinak2 dalam dunia brush *amboi boleh la belajar dari gambar bawah ni. Harap membantu. Tutorial boleh search youtube banyak. hehe



Adios,
xax

Wednesday, 29 June 2016

Filem Pendek Hari Raya 2016: Pengacau Balik Raya


Ingat lagi tak keluarga Colonel Bakar bersama menantu pengacaunya, Aloysius? Jom kita saksikan telatah keluarga ini, siapa yang akan mengacau siapa dalam sambungan episod pengacau raya kali ni?

Yeyy finally BSN keluarkan lagi sekali video Si Pengacau raya ni. hehe kalini doarang balik beraya bertiga tau. Haaaa nak tgok apa lagi yang jadi klik bawah ni :D


Adios,
xax

CUTI DITERIMA ! THANKYOU BOSS

Assalamualaikum and hi geng!

Fuh bersemangat waja tau menaip harini. Maklumla cuti orang tu dah diapproved! yeyyyy. Boleh raya sesakan yang boleh. heheh

Untuk pengatahuan kalian, 2016 ni raya pertama tau Ain beraya sebagai pekerja. Sebelum ni beraya sebagai student je. dalam hati aku kena redha tahun ni tak dapat duit raya dah :') *menangis tepi bucu katil.

Cerita dia semalam Ain bagitau abang Ambia which is pegawai yang incharge Ain dekat office.

"abang Ambia ( sambil sengih-sengih ), kami nak mintak cuti Isnin ni boleh dak ?"
"Ohh hampa nak balik ganu raya ka?"
"haah macam tu gaya dia"
"Haaa cuti lah"
"seriously ? Takyah bagitau Boss?"

Tetiba Boss mai

"Saya dengaq cuti cuti tadi apadia?"
"Ni haaa, Ain nak cuti isnin ni" - Abg Ambia
Sambil tengok Ain
" Tak habaq dekat saya pun?"
"saya nak habaq la ni, baru tanya abg Ambia"
"haaa nanti saya pikiaq dulu"

Lepastu dala sejam macam tu, Boss mai meja

" Haa Cik Ain, Cik Ain cuti la isnin ni janji kopok lekor saya jangan lupa"

WHATTTTTTTTT? SERIOUSLY BOLEH CUTI ? YEYYYYYYYYYYYYYY!

"TERIMA KASIH BOSS!"

fuhhh ear to ear la iolls. ehehe

Lepastu Abg Ambia tanya boss

"kami ni hari apa ?"
"Hampa selasa la"
"kami nak isni jugak"
"ish hampa ni. Hala isnin tutup office. Cuti semua"

Satu office riuh. hahahah seronok cuti seminggu. Amboii hampa sakan aih. Haa mana nak dapat boss mcm ni. 2 kali dah entry pasal boss ni. hahaha. Selamat boss tak jmpa blog ni, kalau dak hbis la aku kena belanja kepci :P

Okay boss, ada rezeki saya bawak balik kopok lekor dengan tukang buat tu sekali, biaq hari2 boss makan kopok lekor. hahaha

So korang cuti la tak ><

Adios,
xax