Home About Travel Diary PR News Cerpen Bloglist

Thursday, 12 May 2016

#Ayamstosarawak : P A R T 3 ( Sarawak Culture Village , Santubong )


Welcome to Sarawak culture village , Santubong

7 April lepas kiterang plan terus nak pegi culture village . kalau korang pegi Kuching sini TEMPAT WAJIB korang kena pegi! Sangat recommended!


Entrance fee RM 60/pax . Serius korang gerenti puas hati sebab tempat dia memang best ! Tapi masa kiterang pegi haritu guna student card dapat RM 16.80/pax ! So students korang jangan risau ! More than 50% kot discount, the power of students. Hahaha. Tapi kiterang pegi tu weekdays. Kalau weekend aku tak sure.


Engko bayangkan cane orang sarawak yang duduk pendalaman tu buat jambatan diorang. Yang rendah di pun seriau jugak nak lintas. Apatah lagi derang yang lintas jambatan ni setinggi pucuk pokok ! Kitak hebat tok! 



Kalau dah masuk sini korang jangan lupa pulak untuk tgok show derang ! Awesome gilaaaaaaaaaaaaaa. Memanag taksia2 engko bayar RM 60 weh! Dia ada waktu2 dia. Yg aku igt 11.30 pagi , 2 ptg and last 5 ptg kalau tak salah. Dekat sini korang akan tgok pelbagai tarian kebudayaan Sarawak ! Sumpit2 pun ada! Huhu






Selain tu korang boleh tengok semua rumah yang ada dkt Sarawak ni. Actually aku ada baaaaaaanyak sgt gambaq tapi :( semua tertingal dkt laptop Hanna. Cane nak amik dia dkt Sarawak sana. Kalau boleh aku nak tunjuk satu2 biar korang excited sampai nak pegi Sarawak haini jugak ! Hahhah over tau Ain !





Jangan terkejut ! Dekat dalam ni ada air terjun ! Tapi takeh mandi ahh. Cuci mata je. Heheh
( ni kalau Hanna bukak blog aku mati aku kena maki sebab letak lobang hidung dia hahahahahahahahah)



Selain tu, heiii dah datang Sarawak ni rugi gila kalau korang tak sumpit tau ! Dalam TU jugak korang boleh try aktiviti ni dkt kawasan rumah Penan ! Abang/pakcik yang jaga tu cekci sebab dia pakai cawat je ! Hahhhaha. Aku berzikir tau masa nk sumpit tu ( jgn tengok jgn tengok hahaaha ) karang aku tersumpit dia naya ja. LAST2 SATU PUN TAK KENA :( Oh 3 kali sumpit cuma RM 1 JE !



Thankyou Sarawak for the great experience ! One day datang dgn family sendiri pulak ! Sebab dengan kawan2 pun dah seronok gilaaaaaaaa. Gaissss, korang akan jadi partner travel aku sampai mati tau. Huhuh


The way korang nak g Sarawak Culture villgae ni cantik sgt ! Dia dalam jugak tapi korang akan ralit sebab view dia Subahanallah ! 

Boleh tgok entri lepas
P A R T 1 
P A R T 2


Maklumat lanjut
http://www.scv.com.my/main.asp

5 comments:

  1. tak pernah terpikir nk g sarawak. tpi bile tgk ni mcm mnarik jugak sarawak ni rupanya

    ReplyDelete
  2. wah dah sampe ke kampung budaya ktk tek... :)

    ReplyDelete
  3. dulu masa school trip selalu ah peg kampung budaya hahaha

    ReplyDelete

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤