Home About Travel Diary PR News Cerpen Bloglist

Monday, 16 May 2016

#Ayamstosarawak : P A R T 4 ( Bako National Park )


This is Bako National Park yooo !


Welcome to Bako Terminal !

Korang kalau nak pegi Bako ni kena plan bebetul jangan main redah je macam kiterang ! Sampai awai pukul 8 pagi tau last2 naik boat pukul 12 tgh hari ! Kah satu kali. Bukan apa masa tu tetiba air surut nam buek cano. Nak balik pun mcm tak berbaloi kan. So tnggu jelah. Alang-alang dah sampai biaq la merasa kaki celop ayaq laut Bako. huhu. kiterang pun pegi weekdays jugak. Masa ni hari Khamis 7 April 2016.




Sampai je dekat Terminal ni korang wajib pegi kaunter ni . Sebab kalau tak pegi cane nak beli ticket boat kan ? heheh.



Lepas dah beli ticket korang kena pegi kaunter sebelah dia pulak untuk isi nama bagai. Yelah awak nak naik boat rentas Laut China Selatan lagi karang hilang tengah laut cane.(astaghfirullahalazim)



Lepastu korang akan sehelai kertas dan tiket



Dan ticket boat. hihihi

Oh dalam 4 jam jugak kiterang melengung dkt terminal tu. Lepastu datang satu abang ni ( lupa nak amik gambaq dia ) peramah sangt. Dia tanya la asal mana. Tak nampak mcm orang sarawak pun. Huhu. Lepastu dia cerita pasal pengalaman dia dekat semenanjung semua. Best gila dengar dia cerita ralit kiterang !

Lepastu datang pulak satu pakcik ni ( tour guide terjun kiterang *baca- bidan terjun ) Korang scroll atas balik. yang baju putih tu la Pakcik Mohamad. Dia memang guide dekat bako ni. tapi haritu kebetulan dia cuti tapi still datang jugak sebab memang situ tempat dia katanya. Lebih 40 tahun tau ! Local people. Cerita punya cerita pengalaman dia tetiba dia offer " Nak pakai guide tak ? Pakcik ambil harga student saja " * sila baca loghat sarawak * Kiterang pun NAK ! uihhh orang mengantuk disorongkan bantal lena teruih aih. huhu








Dekat terminal pun dah cantik :') MashaAllah.
Oh dia ada pakej tau. Korang boleh jugak amik package untuk tengok buaya. Tapi since kiterang dah pergi tengok boye dekat Jong ritu so takdak la nak tgok dah. hehe



 Eh heloo i pun kena vogue jugak okeh !

Sepanjang jalan korang nak gi Bako National Park tu , Ya Allah , cantik sangat ! Sejam atas boat tu memang tak rasa sejam pun !









Kalau air pasang benda yang kayu2 tu hapus tau, tu tempat derang tangkap udang kering tu. Lupa dah nama dia.






Sebab air laut surut waktu ni, Kiterang kena berjalan dalam 5 minit sebelum sampai dekat Bako National Park ni. Wuuu bukan senang nak berjalan atas laut ( Kalau air pasang, tanah tu tak nampak tau ! )



Cantikkan ??




Yeyy dah sampai !



Kertas bukan sebarang kertas. Kalau korang pegi sendiri tak guna khidmat tour guide ,
Kertas ( Baca : peta ) SANGAT PENTING !!



Sebab waktu kiterang sampai tu ngam2 waktu zohor, gi solat dulu before hiking
Nak ke surau dia kena jalan sikit ah ( Ah jalan lagi , Ha Mengeluh ! )



Tu surau dia



Then kiterang start..... Pakcik Mohamad cakap okay kita akan pegi sini bla bla bla ( Kalau aku igt hebatnya otak aku huhu )






ni kesan dari campuran bakau dengan air laut , tu la yang pakcik tu tunjuk hehe

Kalau layan gambar je okay tak ? hehe
















































Lepas sejam turun panjat , cerun curam

.
.
.
.
.




SubahanaAllah ! Sungguh cantik sangat T.T












Jangan terkejut , Cikbi pun banyak tau ! HAHAHA *sambil samak blog*






















Masa ni , kiterang tgh tggu boat nak pegi tengok sea stack yang famous dekat Malaysia ni tau !
Antara kebanggaan Sarawak.. Sebab kiterang students tourism so nak jugak tgok batu ni depan mata. Nak ke sana satu boat harga di RM 35. So boleh la share.








Gunung Santubong



batu senyum



aku nampak mcm kura2. korang ? hahah






SEA STACK !!!!!




Masa ni kiterang tengah2 laut China Selatan !
Macam tak percaya kan ?







Korang kena tau pakcik ni punya english hamboih kau ! Boom angat ! Seriussss... tapi sarawak dia pun not bad tok. tak faham jugak kadang2 huhu'





Sempoi ah pakcik Mohamad ni !





Min ! Kami bawak pailang sampai bako HAHA








Lepastu kena bejalan lagi untuk ke jetty boat balik ke terminal










See you again BAKO !





masa perjalanan balik atas boat tu derang berenti kejap tunjuk cara orang tangkap udang and belangkas !




Okeh kalau nak balik ke Kuching korang kena naik bas ni. RM 3.50 sahaja

Tadaaaaaaa habis dah. hehehe sorry la tak byk info maklum la benda sebulan lebih dah. lupa dah T.T

Bolh tengok jugak

P A R T 1

P A R T 2

P A R T 3


4 comments:

  1. nice la..gambar pun terang..
    walaupun tak pegi sana..terasa mcm diri ini ada kat sana..
    thanks for sharing.. ♥

    ReplyDelete
  2. hope suatu hari bisa maen ke sini....serawak bagus ternyata

    ReplyDelete
  3. hi, better amek tour guide ke cmne? kalo tour guide berapa range hrga?

    ReplyDelete

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤