My 2018 Skincare Routine (All Drugstore Products)

by - February 26, 2018


Hi, Assalamualaikum.
Seperti yang dijanjikan entry yang lepas Ain kan cakap kalau rajin nak buat my skincare routine. Sebab harini rajin maka terhasil la entry ini untuk tatapan anak cucu masa depan. 

Okay first nak bagitau sini Ain pun bukannya reti sangat pasal skincare apa semua ni. Mana yang Ain rasa okay by review orang lain so Ain okay je. haha Makanya rajin-rajin la baca ye kawan-kawan. So far kulit takdak masalah apa, jadi Ain pakai je. Ingat beli barang yang awak nak letak dekat muka bukan boleh main bedal. Banyakkan membaca, tengok reviews orang. Entry ni korang baca boleh tiru jangan. Haha kalau berminat pegi baca review orang lain sama. Okay jom start.

p/s : Kalau korang nak tau step yang betul untuk cuci muka ni korang scroll terus bawah Alright!

My Skin type : Boleh refer entry SINI

1. Cleanser


Ain pakai 2 cleanser/ Pencuci muka sebab panjang cerita dia. Kita pendekkan sebab balik kampung tak bawak balik pencuci muka maka beli la yang baru haha. Sebenarnya okay je kalau pakai 2 pencuci muka tapi bukan dalam masa yang sama. Ain pakai satu untuk siang satu lagi malam. Sehari 3 kali cuci muka.

Siang 2 kali : Senka Perfect Double wash. Harga lebih kurang RM17 di Watsons
Malam 1 kali : Good Virtues Co Black Seed Oil Brightning Cleanser. Harga lebih kurang RM11 di Watsons



2. Toner
Wajib pakai lepas cuci muka. Cara pakai, Korang tuang atas kapas lepastu korang dab dab dekat muka.


Toner pun Ain pakai 2 jugak haha. Jangan tiru ini ya kawan-kawan. Harga semua dah explain dekat SINI. Dua-dua best sebab cepat serap!

Siang : Hada Labo Hydrating Lotion 
Malam : Simple Soothing Facial Toner 

3. Skrub, Moisturiser, Mask & Sunblock


SIMPLE Hydrating Light Moisturiser. Harga lebih kurang RM20 di Watsons.  
BIORE UV Perfect Block Milk Moisture. Harga lebih kurang RM20 di Watsons. (as a sunblock) 
RVC Scrub by Akma Abdullah. Harga RM18. Tapi packaging dia dah besar sikit la. Yang Ain guna ni masa mula-mula dulu RM15 je. And yg ni 2nd botol okay. Best gila. Sebab dia guna natural ingredients mcm beras,kunyit dan serbuk kayu manis. Korang search je dkt Facebook Akma Abdullah. 
FREEMAN Sweet Tea & Lemon Peel-Away Clay Mask. Harga RM26 di Watsons.

4. Lipbalm & Eye roll-on (Additional)


LipIce Fruity Apple RM10 di Watsons

SIMPLE Eyes Roll-on refer SINI

Ni nak cerita sikit. Sebelum ni Ain guna Vaseline tau. Ntah maybe tak serasi kot bibir Ain jadi kering sangat-sangat sampai berdarah sebab cabut yang kering tu. Lepastu terus stop guna Vaseline. and Ain pergi Watsons and beli LipIce ni. And after 2-3 days terus baik. Fuhhh boleh la tarik nafas lega.

Btw Vaseline ( Bukan lotion tau.) ni kalau korang sapu dekat siku, dekat buku lali and lutut korang kan memnag best gila sebab kalau sebelum ni korang pegang macam kulit kasar kan. Kini tidak lagi! Selembut kulit bayi gitu. Tapi dia macam melekit sikit la. Alaa nak cantik kan? Serius Ain dah try sebab tu suggest dekat korang.

Nah lanje sikit bare face kita. hehe bertemankan cahaya lampu kalimantang bilik.



Bawah ni Ain susun terus langkah-langkah betul untuk korang jaga kulit muka korang. Kalau korang maintain steps mcmni InshaAllah kulit korang okay.

Step 1 : Cleanser
Step 2 : Scrub muka anda 2 kali seminggu ya kawan-kawan. Wajib!
Step 3 : Toner
Step 4 : Serum
Step 5 : Moisturiser

Kalau korang rasa korang nak keluar sila tambah 

Step 6 : Sunblock
Step 7 : Primer
Step 8 : Foundation

Okay next nak buat entry pasal apa pulak? Hmmm My Daily Make-up look? Korang okay tak? Kalau rajin la. Since dah nak balik kampus dah hehe

So apa korang punya skincare routine? Share dekat komen okay!

Thank you sudi baca. 👑

You May Also Like

18 comments

  1. Kadang2 ikut gak rutin.. kadang2 main belasah jer hehehe..

    ReplyDelete
  2. yui lg simple dri ini. pemalas sgt. eheheh

    ReplyDelete
  3. Rajin ain buat entry camnie.. Akak dah lama tak buat rutin-rutin camnie.. Kemalasan tahap kritikal.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. nak skin elok kena rajin betul tak.. kalau jenis M pakai pun sekali sekala memang susah nak nampak perbezaan skin dulu dengan sekarang

    ReplyDelete
  5. terimakasih ain dgn sharing nie.
    sedikit bnyk de sikit pencerahan.
    sy pernah alami breakout memg menyakitkan ...
    alhamdulillah skrg dah mula nk recover..:)

    ReplyDelete
  6. Wah menarik produknya, zumal ni kalau cuci muka pakai produk yang sama ja siang dan malam patut la kekadang mengelupas. Nanti kena cari produk cuci muka untuk malam pulak.

    ReplyDelete
  7. Nice review!!! ^^ happy tuesday :3

    ReplyDelete
  8. memang betul2 rajin
    bagus lah demi kecantikan dan kesihatan kulit :)

    ReplyDelete
  9. moh la kita berdrugstore dan say no to product local. sayang muka rosak. *cakap dekat diri sendiri

    ReplyDelete
  10. aff punya routine for skincare guna produk clean and clear for oily skin (sbb kulit aff jns oily), loreal paris punya day cream. aff cuba pakai cetaphil utk oily cleanser tu tp mcm tk mnjd..huaaaa T,T

    https://jajastollymolly.blogspot.my

    ReplyDelete
  11. kenapa tak pernah jumpa mask freeman yang ni?
    suka sangat mask freeman ni sampai semua jenis nak beli
    hehe singgah https://bynina30.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. fuh...saya setia pada 1 produk je...sebabnya malas nak pikir banyak,,hehehehe...cuma pelembab muka je kadang2 pakai loreal, kadang2 pakai olay...tgk mana yg ada promotion atau hrga murah time nak beli tu....heheheehe

    ReplyDelete
  13. Waa banyak ya step dia? Dulu sy guna MaryKay punya product, semua guna. Dah lama pun semakin malas, cuci muka guna cleanser ja..

    ReplyDelete
  14. different do have different types of skin so it depends. glad u found ur solutions. n hi jemput la join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2018/02/wonderful-march-giveaway-by-raydah.html

    ReplyDelete
  15. rajinnya asingkan dua jenis. Guna satu brand je tu pun aci celup aci dan

    ReplyDelete
  16. 8 step tu..sis JM cuma guna 2 step jek

    ReplyDelete

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤