Siem Reap, Cambodia Trip with HM241 (Day 2)

by - August 14, 2019

So selamat datang hari kedua. Hari yang aku rasa hari untuk aku sahaja. Sebab kitaorang pergi melawat salah satu universiti dekat sana. Well kalau korang still nak tahu korang boleh teruskan membaca. Sebab mana ada org pergi travel untuk melawat sekolah or universiti kan? hehehe well selamat datang ke academic trip. Here we go

Hari kedua kitorang pergi salah satu universiti di Siem Reap untuk menjalankan satu hubungan diplomatik sesama universiti gitu. Dengan tema yang dibawa Kebudayaan .Kitorang berlatih menari boria and so on almost a month. Thanks sebab aku takyah menari hahaha




Universiti dorang bangunan dia macam sekolah kita TAPI masih ada ciri2 universiti which is nice lah bagi aku. Aircond semua lengkap. Students pun setakat yg kita jumpa sangat welcoming kitorang. Rasa mcm nak tukar uni masa tu lah. 



Dorang jugak buat persembahan utk culture dorang, And yg buat persembahan tu semua memang students mcm kita malaysai ada ASWARA enn. Haa dorang pun mcm tu la. Tpi aku tau je aswara tu nama institut tapi haa korang faham2 sendiri lah. haha. im not joking but laki yg pakai spek belah kanan sekali tu the best dancer ever. See dah setahun aku still ingat hahah. Gambar tak byk sebab 1) Some of them utk report trip yang dah selamat sampai ke pengurusan, 2) Aku banyak video je....



And then dalam pukul 2.30 mcm tu kitorang gerak ke destinasi seterusnya.... War Museum Cambodia. Mengikut kata tour guide kitorang, almost barang yg dalam museum ni barang yang betul. Maksudnya yg perang dulu dulu tu still ada dkt sini, AND periuk api pun still ad ayg active guys hahahaha mampos pegi nak visit last2 kena landmine :') Tapi everything under control so don't worry guys


Haa ini buka cobaan. Tapi ni salah satu tempat yg landmine dia masih active.



Next.
Kitorang ke Cambodian Cultural Village. Ni merupakan highlight untuk harini bagi aku lah. Tapi sayang. Kitorang sepatutnya buat itinerary yg kitorang patut stay sini seharian. Sebab tempat dia besar nak mampos.. Dia macam Kampung budaya Sarawak la. Tapi lagiii besar sebab kemboja ni banyak suku kaum dia.




Kalau korang rajin, before pegi sini korang buat research sikit pasal masa persembahan budaya dekat sini. Sehari dalam 3 atau 4 show yg dorang buat. Best wehhh. Gambar atas ni salah satu show pasal adat perkahwinan dekat sana. Yes lelaki yg berkaca mata tu tourist. Korean maybe? Sebab tu kua dia tak paksa. Muka awek tu pun muka terpaksa weh hahahahahaha mementang dapat yg tak berapa helokkkkkk...


Aku taktau ni benda apa. Sebab kitorang lalu ja. Masa tak cukup nak masuk

Tu tak dekat kemboja sana pun ada bangsa Cina? Weh sumpah aku amazed teruk hahaha

So Selesai day 2. Malam tu kitorang diberi option utk stay di hotel atau jalan2 sekitar bandar Siem Reap. So aku decide utk duduk bilik and buat proposal lol. Nasib our research got A! kalau tak mesti aku menangis sebab pegi kemboja still buat kerja hahaha

p/s Hi bakal suami. Nanti kita pergi Siem Reap okiii? sebab sana best tu je.

Love,
AAA

You May Also Like

2 comments

  1. wah menariknya hahah.. siap ada periuk api active , maigod scary gila.

    pernah g dah siem reap tp x g lak tmpat2 awk sebut ni

    ReplyDelete
  2. ada plan nak pergi, tpi belum berkesempatan, nnt boleh la share iti

    ReplyDelete

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤