Siem Reap, Cambodia Trip with HM241 (Day 3)

by - August 23, 2019

Assalamualaikum and hai korang,

Harini masuk hari ketiga kami dekat Siem Reap. Pagi2 kami terus gerak ke Tonle Sap which is antara tempat yang wajib korang pegi if korang di Siem Reap. Tonle Sap ni dia sungai kalau tak salah aku. And percaya tak sebesaq-besaq sungai yg korang akan tengok nanti adalah sungai buatan manusia. Weh gila kan? And korang jugak boleh tengok perkampungan atas air. 


First, korang akan jumpa macam jety la yang akan bawak korang merentas Tonle Sap ni


Tangga dia tak memain eh curam dia level kalau hang jatuh nobody boleh sambut





Sebahagian daripada kampung atas air tu.





Masa kitorang sampai jee, kitorang terus disapa oleh dua beradik ni. Actually dorang nak duit. Sebab tu depa macma tunggu ja tourist, Tapi okay la cara approach tu baik takdak la paksa2. Seingat aku tour guide ada cakap yang kitorang boleh ja bagi unless kalau ramai yg mintak jangan bagi. So dorang berdua ni buat khidmat sapa nak pgang ular tu 1 dollar kalau tak salah. Kalau tak salah. AKu dah lupa. And mengikut apa yg tour guide kitorang tu dorang ni tak sekolah pun.


Aku teringat kes budak perempuan yang meniggal sebab kena baham dengan buaya peliharaan bapak dia tu. Wehhh sumpah kesian. and utk pengetahuan korang, dekat Siem Reap ni mmg kalau korang lalu rumah2 tepi jalan yang besar2 tu semua dalam rumah tu ada sangkar buaya. And buaya tu mcm kita bela ayam, dorang bela buaya. Got it? 

Andddd kalau ada tourist nak makan daging buaya, dorang akan tangkap directly dari sangkar tu weh. Aku takleh imagine...







Oh hi, ni Boram. new friend. Tiber pegi kemboja, buat member pulak hahaha. Btw dia kawan kepada classmate aku, and memang org Siem Reap and pernah buat internship dekat Malaysia. Baru nak mengorat last2 dah ada makwe. Kepunan nak bawka balik menantu oversea utk mak abah hahahahhahaha. Okay sorry yang kalau hang tengok blog ni...





Selesai sudah di Tonle Sap, kami gerak ke sebuah sekolah dekat area situ jugak. Sebab ni one of the part CSR yang kitorang wajib buat untuk capai misi trip ni mcmtu la. Aku tak jumpa term yang betoi. Tengah menaip sambil menguap 20 kali haha

Yes sekolah dia tepi masjid je. Korang kalau nak buat program2 amal ke, dorang sangat mengalu-alukan kedatangan korang. 100% students is Muslim... Aku amazed gila ada sorang budak perempuan ni from Malaysai dia duduk selangor. kebetulan masa kami pegi tu dia tengah balik kampung, melawat nenek dia. Sweet kan. Aku tak jumpa gambar dia. 


Selain menyampaikan sumbangan, kitorang ada jugak buat game untuk anak2 dekat sini. Thanks to Boram, sebab everything goes well sebab dia je yg pandai communicate dengan budak2 dekat sini.



So malam kitorang pusing2 bandar Siem Reap. Aku pergi urut kaki. And nahhhh tak best :') hahahaha. Tapi dia ikut yg urut tu jugak lah. Kitorang sekali urut haritu dalam 6 orang mcmtu. Sorang je yg dpt tukang urut best. hahahha yang lain beshe2 je

Okay see you guys next entry

Love,
AAA

You May Also Like

17 comments

  1. Waaa best nye jalan kemboja, sy dah lame plan nak pergi tp x jadi2 lagi... Selamat bkenalan, jemput2 sggah blog sy juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah, saya doakan awak dpt pergi jugak one day okiiii.. okay sat nak p terjahh

      Delete
  2. hai..awak pelajar tourism ke?Saya pon amik tourism...ni nak masuk degree dah..

    all the best..
    saya singgah dan follow ya ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh gengg! hehe ain dah hbis degree dah. sambung puncak alam ke??? Good luckkkk <3

      Delete
  3. https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/

    ReplyDelete
  4. salam perkenalan
    wahh memang besarla sungainya..
    seram pulak tengok buaya tu

    ReplyDelete
  5. goshhhh beli buaya macam ayam. modal tinggi nak bagi makan.. hahaha

    btw, seronoknya dapat buat trip mcm ni. teringin nak join.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannnn. kawan tu siap ckp lagi sedap :') yelah makanan dorang kan haha

      Somehow academic trip lagi best haha

      Delete
  6. Wah, sungai buatan yer. Seram weh tengok buaya tu

    ReplyDelete
  7. Seram tgk buaya tue🌹🌹

    ReplyDelete
  8. Kah kah kah..melepas nk dpt pakwe obersea ek

    ReplyDelete

Komen la mana tau kita boleh jadi kawan ? Jangan malu jangan segan tinggalkan URL Blog anda untuk Ain balas kunjungan yaaaaaa ❤